flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Людмила Гізатуліна: "Ініціатива "Модельні суди" об’єднує суди в Україні в питаннях реалізації хороших практик"

18 лютого 2021, 11:15

17  лютого 2021 тимчасово виконуюча обов’язки Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна в режимі відеоконференції взяла участь у засіданні Проектної ради Ініціативи "Модельні суди"  Проекту ЄС "Право – Justice", під час якого обговорено поточний стан та загальний прогрес реалізації Ініціативи "Модельні суди".

 

 

 

 

 

 

Людмила Гізатуліна подякувала експертам Проекту ЄС "Право-Justice" за плідну співпрацю та сказала, що: "модельні суди отримують  консультативну, методичну та матеріальну допомогу. Реалізація Ініціативи "Модельні суди" є дуже актуальною та своєчасною, вона об’єднує суди в питаннях реалізації хороших практик. Адже багато інших судів виявляють бажання долучитись до впровадження ініціатив. Всі напрацювання експертів Проекту ЄС "Право-Justice" у рамках реалізації ініціативи перебувають у вільному доступі для використання та впровадження судами. Це такі напрацювання, як онлайн-версія посібника (брендбук) "Модельні рішення для судів", інформаційний буклет "Пам'ятка потерпілого у кримінальному провадженні", сім анімаційних відео, що "простою мовою" розповідають про судову систему;  стандартні операційні процедури: "Ознакування приміщень у суді", "Візуальна система навігації для українських судів (Ґайдлайн)", "Організація та функціонування інтегрованої рецепції суду", "Служба підтримки вразливих користувачів судових послуг"."

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант, представлячи проміжний звіт за результатами реалізації  Ініціативи "Модельні суди" за 2020 рік, зауважила: "не дивлячись на карантинні обмеження в 2020 році, ми зробили все що було можливо, а можливо і більше".

Під час засідання міжнародні та національні експерти Проекту ЄС "Право-Justice" представили присутнім розроблені посібники та навчальні курси, результати впровадження волонтерських сервісів в судах, підвищення обізнаності про особисту безпеку суддів і працівників апарату судів та комунікаційної діяльності.

"Наша мета в покращенні людиноорієнтованості  –  поставити себе на місце особи, яка потрапила до суду", - підкреслила начальниця Територіального управління ДСА України в Київській області Світлана Шевченко під час представлення результатів підвищення рівня клієнтоорієнтованості місцевих загальних судів Київської області, що втілені  протягом 2020 року завдяки співпраці з Проектом ЄС "Право-Justice". 

У рамках ініціативи розпочато реалізацію проекту "Служба волонтерів у судах" з метою впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду. У співпраці із Координаційним центром надання правової допомоги впроваджується служба волонтерських послуг у Лозівському міськрайонному суді Харківської області та Малиновському районному суді міста Одеси. Вказані суди залучають менторів-наставників та будь-яких інших релевантних партнерів, які проводять навчання кандидатів та статус волонтера, а також навчають їх техніці безпеки та деяким аспектам роботи суду. Розроблено концепцію навчального онлайн-курсу "Служба волонтерів у судах". Директор Координаційного центру з надання безоплатної допомоги Олександр Баранов сказав, що в реалізації проекту "Служби волонтерів у судах" надзвичайно зацікавлені і суди, і навчальні заклади, і активні громадяни. 

Під час засідання проектної ради визначено наступні кроки впровадження ініціативи. Анна Адамська-Галлант повідомила, що у 2021 році планується долучення до Ініціативи "Модельні суди" ще близько 50 судів. "Це допоможе поширити кращі європейські та національні практики та поліпшити роботу судів у напрямках безпеки, клієнтоорієнтованості та комунікації," – сказала міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice".

В обговоренні Ініціативи "Модельні суди" взяли участь Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, заступник Голови Ради суддів України Вадим Бутенко, Голова Служби судової охорони, генерал-майор Валерій Бондар, проректор  Національної школи суддів України Володимир Мазурок,             в. о. директора Координаційного центру з надання безоплатної допомоги Олександр Баранов, голови модельних судів та керівники апаратів, начальники територіальних управлінь ДСА України, спеціалісти ДСА України, міжнародні та національні експерти Проекту ЄС "Право – Justice". Зважаючи на карантинні обмеження, частина учасників долучились до засідання Проектної ради дистанційно.

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

В межах Проекту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В модельних судах  заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Суди учасники ініціативи "Модельні суди":  Вишгородський районний суд Київської області, Галицький районний суд міста Львова, Ковельський міськрайонний суд Волинської області, Краматорський міський суд Донецької області, Корольовський районний суд міста Житомира, Лозівський міськрайонний суд Харківської області. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.

 

За інформацією Державної судової адміністрації України