flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

21 липня 2021 року відбулося чергове обговорення доцільності існування ТУ ДСА України

22 липня 2021, 08:45

21 липня 2021 року Голова Ради суддів України Богдан Моніч провів сьому сесію обговорення питання доцільності існування ТУ ДСА України в умовах гострого дефіциту бюджетного фінансування з представниками судів Чернігівської, Черкаської, Чернівецької областей та міста Києва.

Звертаючись до учасників обговорення, Богдан Моніч зазначив, що залучення до теми діяльності ТУ ДСА України широкого кола очільників судів та представників суддівської спільноти дозволить скласти предметне і реальне уявлення про діяльність територіальних управлінь та зрозуміти наскільки ефективно вони виконують функції розпорядників бюджетних коштів. Він також просив голів судів звернути увагу не тільки на розв'язання фінансового питання, а й на цілий ряд інших питань, якими займаються управління, а саме: закупки матеріалів та обладнання, утримання приміщень, проведення тендерів тощо.

В обговоренні також взяли участь начальники ТУ ДСА України відповідних областей та міста Києва, які надали необхідну інформацію про свою діяльність у розрізі функцій, повноважень та їх виконання.

Зважаючи на те, що позиція керівництва Київського апеляційного суду щодо обговорення теми доцільності існування ТУ ДСА України була висловлена під час обговорення з головами судів Київської області, то Богдан Моніч озвучив її особисто і зазначив, що Київський апеляційний суд виступає проти ліквідації територіальних управлінь і вважає, що це питання є передчасним і походить із загальної проблеми - відсутність належного фінансування судової системи в цілому.

Позицію голів судів та суддів Черкащини висловив Голова Черкаського апеляційного суду Юрій Сіренко.

«Ми підтримуємо позицію нашого управління про недоцільність ліквідації ТУ ДСА України, бо питання полягає не в ліквідації органу, а в наявності належного фінансування системи судів. Що стосується позиції нашого апеляційного суду щодо передачі певних функцій територіального управління, то ми її не підтримуємо, позаяк голові апеляційного суду є чим займатися крім питань забезпечення загальних судів. Ми не вбачаємо доцільності в ліквідації територіального управління», - сказав голова суду. 

Голова Чернівецького апеляційного суду Валерій Марчук вважає, що суди мають виконувати свою основну функцію – здійснювати правосуддя, а не займатися господарськими питаннями у тому обсязі, які покладені на територіальні управління.

«У мене однозначна думка, а вона базується на думках моїх колег – суддів і голів судів – це питання не тільки не на часі, його взагалі не потрібно підіймати тому, що ТУ ДСА – це орган, який створений саме для матеріально-технічного, організаційного та фінансового забезпечення судів для того, щоб суди і судді могли виконувати свою основну функцію – здійснення правосуддя», - наголосив Валерій Марчук.

Геннадій Салай – голова Чернігівського апеляційного суду: «Ми це питання обговорювали на загальних зборах суддів апеляційного суду і прийшли до висновку, що на сьогодні передчасно говорити про передачу функцій ТУ ДСА України апеляційним судам. Можна говорити про окремий модельний апеляційний суд, щоб побачити як це працює, але за умови відсутності фінансування, доцільність таких дій сумнівна». 

Разом з тим, під час сесії голови апеляційних та місцевих судів висловилися за посилення контролюючих функцій за діяльністю територіальних управлінь, запровадження у їхню діяльність підзвітності перед загальними зборами суддів області, забезпечивши прозорість і відкритість прийняття тих чи інших рішень. 

Підсумовуючи результати обговорення, Голова РСУ Богдан Моніч зазначив, що позиції і пропозиції як представників суддівської спільноти, так і територіальних управлінь будуть враховуватися у відповідних документах і рекомендаціях щодо організації роботи, над якими працюють у Раді. Разом з тим, він звернувся з проханням до голів судів оперативно інформувати Раду суддів України про грубі недоліки в роботі ТУ ДСА України з тим, щоб вчасно приймалися необхідні управлінські рішення. 

Нагадаємо, що перед початком сьомої сесії обговорення питання доцільності існування ТУ ДСА України було проведено опитування учасників щодо теми зустрічі. Відповідаючи на перше питання опитувальника: «Ваша думка щодо діяльності ТУ ДСА України», 40 - сказали, що проблема щодо ліквідації ТУ ДСА України створена штучно; 15 - висловилися за впровадження більшої прозорості у діяльності територіальних управлінь і посилення контролю з боку РСУ; 9 - за передачу функцій місцевим загальним судам; 2 – за передачу функцій апеляційним судам, 7 – мають інше бачення врегулювання питання. 

По другому питанню: «Якщо ви підтримали ідею ліквідації ТУ ДСА України, то коли варто це зробити?», 1 учасник обговорення висловилися за негайну ліквідацію й 1 учасник вважає, що після оптимізації судів. Всього в обговоренні взяли участь 73 учасники.

 

Джерело: http://rsu.gov.ua/ua/news/21-lipna-2021-roku-vidbulosa-cergove-obgovorenna-docilnosti-isnuvanna-tu-dsa-ukraini