flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представник ДСА України розповів про функціонування трьох підсистем ЄСІТС на судовому форумі

05 жовтня 2021, 09:17

30 вересня 2021 року у Києві відбулося відкриття Х щорічного судового форуму «Незалежна судова влада – фундамент держави в умовах турбулентності». Від Державної судової адміністрації України на форумі мав виступ в.о. директора Державного підприємства «Центр судових сервісів» (ДП «ЦСС») Андрій Слюсаренко, який розповів про  функціонування перших трьох підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) – "Електронний суд», «Електронний кабінет» та системи відеоконференцзв’язку (ВКЗ).

«Підсистема "Електронний суд" забезпечує можливість користувачам у передбачених законодавством випадках відповідно до наявних технічних можливостей створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші документи», - розповів Андрій Слюсаренко. Він пояснив, що доступ до підсистеми "Електронний суд" забезпечується саме через реєстрацію у підсистеми "Електронний  кабінет", яка є фактично захищеним вебсервісом, який забезпечує процедуру реєстрації користувачів та подальшу автентифікацію у межах наданих прав.    

 

«На сьогодні, з прийняттям положення повністю вирішуються й правові питання функціонування підсистеми "Електронний суд" щодо прийняття та реєстрації судовими установами поданих в електронному вигляді процесуальних документів. Дуже важливим, на мій погляд, моментом є те, що у Положенні вперше надано поняття "офіційної електронної адреси". Так, офіційною електронною адресою тепер є – адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів», - зазначив очільник ДП «ЦСС». Андрій Слюсаренко також розповів, що нормативно врегульовано, що судові установи зобов'язані приймати  документи, які надсилаються засобами підсистеми «Електронний кабінет» в системі «Електронний суд», або до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС, з іншої електронної адреси за умови, що документи підписані КЕП. При цьому, в разі невикористання підсистем «Електронний кабінет» та «Електронний суд», ризики технічної неможливості доставки документа суду на відповідну адресу учасника судового процесу несе саме учасник судового процесу.

 

«Державне підприємство "Центр судових сервісів" протягом тривалого часу здійснювало доопрацювання та дослідну експлуатацію програмного забезпечення з урахуванням реальних потреб учасників процесів судочинства та наказів Державної судової адміністрації України. Зокрема, було значно збільшено потужність роботи віртуального серверу, впроваджено оновлений сервіс авторизації користувачів підсистем, проведено оптимізацію процедури відправки документів,  в результаті якої зменшено термін доставки з декількох годин до 5-20 хвилин у залежності від кількості одночасних відправок, завантаженості та розроблено прикладний програмний інтерфейс для великих корпоративних користувачів - банків та інших підприємств, установ і організацій різних форм власності, функціонал якого наразі дозволяє інформаційним системам таких користувачів автоматично отримувати всі процесуальні документи, що надходять до «Електронного кабінету», та вивантажувати їх у свої системи. Але цей функціонал наразі тестується», - наголосив Слюсаренко.      

Очільник ДП «ЦСС» додав, що підприємством розроблено та завантажено до підсистеми "Електронний кабінет" більше 400 нових шаблонів процесуальних документів. Загалом же в Підсистемах з початку її запровадження зареєстровано більше 70 тис. користувачів, якими вже надіслано до судів біля 300 тис. заяв в електронному вигляді.     

«З метою розширення функціоналу підсистем за фінансової підтримки ПРООН в Україні Державною судовою адміністрацією та ввіреним мені підприємством  був реалізований проєкт «єСуд». В рамках цього проекту було розроблено мобільний додаток, який дає можливість отримати доступ до судових послуг безпосередньо на мобільному телефоні або планшеті. Це лише перший етап і в найближчий час планується розширення можливостей мобільного додатку аж до повного функціоналу, який наразі наявний в сервісі «Електронний суд»», - зазначив Андрій Слюсаренко.

Він повідомив учасникам форуму, що офіційне впровадження підсистеми «Електронний суд»  значно спрощує доступ громадян до правосуддя і дає можливість отримати дані послуги навіть на тимчасово окупованих територіях держави та врегульовує значну кількість питань, що існували донедавна між суддями та сторонами процесу.

 

Джерело: https://dsa.court.gov.ua/dsa/pres-centr/news/1186878/