flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Оптимізація загальних судів: пілотний проєкт у Закарпатській області" – круглий стіл від Проєкту ЄС "Право-Justice".

19 серпня 2022, 10:22

Голова Ради суддів України Богдан Моніч та Голова ДСА України Олексій Сальніков взяли участь у засіданні круглого столу "Оптимізація місцевих загальних судів: пілотний проєкт у Закарпатській області", який відбувся 18 серпня в Ужгороді.

Власне, це була розширена нарада за участі широкого представництва народних депутатів з Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, який очолює Денис Маслов, а також очільників органів та установ системи правосуддя на чолі з Головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим.

Голови апеляційних та місцевих загальних судів, начальники територіальних управлінь ДСА України та інші учасники засідання брали участь у засіданні онлайн.

Організатором заходу виступив Проєкт ЄС "Право-Justice", який в Україні представляє головна міжнародна експертка з питань судової реформи Анна Адамська-Галлант.

Вітаючи учасників зібрання, Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов зазначив, що питання оптимізації мережі загальних місцевих судів – це ключове питання судової реформи й без його вирішення всі інші питання не можуть бути реалізовані і ключовим тут є суспільний запит на справедливість.

Голова Ради суддів України своєю чергою звернув увагу присутніх, що питання оптимізації мережі місцевих загальних судів підіймається щонайменше впродовж останніх чотирьох з'їздів суддів і тільки у 2020 році за ініціативи Ради суддів України і за підтримки ДСА України розпочалася конкретна робота щодо пошуку шляхів його вирішення.

Звертаючись до учасників засідання він зазначив, що робота над оптимізацією мережі місцевих загальних судів розпочалася в мирний час й основними мотивами для розв'язання проблем були – вирівнювання навантаження на суди і суддів та оптимізація державного бюджету на утримання судів.

"Війна внесла свої корективи і ця робота була поставлена на паузу. Але, я хотів би насамперед подякувати Офісу Президента, що у липні всі ці робочі процеси були, до певної міри, активізовані й нам вдалося вийти на певний проміжний результат", - зазначив Богдан Моніч.

Про важливість цієї роботи Голова Ради суддів України наголосив і в контексті плану післявоєнного відновлення України, який був представлений у швейцарському Лугано 5 липня цього року.

"До плану післявоєнного відновлення країни, чи не вперше на такому високому рівні, було включено досить амбітний на мою думку проєкт відбудови-розбудови нової мережі окружних судів. І цей проєкт був включений з умовою, що це буде саме нова мережа судів. Дуже важливо відзначити, що більшість, практично всі голови апеляційних судів, керівники територіальних управлінь ДСА України та переважна більшість суддів досить позитивно сприймали цю ідею у мирний час і я впевнений, що у нас зараз є досить гарна нагода довести цей процес до завершення. Зрозуміло, що швидким він не буде, але дорогу долає той, хто йде" – підсумував свій виступ Богдан Моніч.

Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков серед головних питань, які дозволить вирішити створення нової мережі місцевих окружних судів, виокремив питання бюджетних асигнувань на утримання судів.

"Концепцію оптимізації мережі місцевих загальних судів ДСА України розробляла з урахуванням утворення та ліквідації районів за формулою один район – один суд. А це дозволить автоматично розв'язувати питання малоскладових судів, визначитися з кількістю керівних посад та упорядкувати структуру апарату суду. Власне, питання фінансування та матеріально-технічного забезпечення новоутворених судів – це те, на чому ми зосереджуємо і будемо зосереджувати свою головну увагу" – зазначив Голова ДСА України.

Разом з тим, Олексій Сальніков наголосив, що найважливішим аспектом при проведенні оптимізації мережі судів є пошук балансу між такими показниками, як економія фінансових витрат на забезпечення діяльності суду, оскільки державні ресурси мають оптимізуватися; доступність суду з точки зору відстані для громадян; мінімально можливий розмір суду із забезпеченням присутності необхідних компетенцій та функцій; забезпечення максимально високої якості та належного рівня надання судових послуг.

Наскільки це важливо учасники круглого столу обговорили на прикладі нової можливої схеми окружних судів Закарпатської області та з урахуванням "Європейського досвіду оптимізації системи місцевих загальних судів на прикладах Фінляндії, Литви та Швеції", який представила Реда Мольєне, міжнародна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice".

 

Джерело: http://rsu.gov.ua/ua/news/optimizacia-zagalnih-sudiv-pilotnij-proekt-u-zakarpatskij-oblasti-kruglij-stil-vid-proektu-es-pravo-justice