flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

​"Комунікація судовою владою справ, пов’язаних з війною" – презентація дослідження ГО "Вектор прав людини" та РСУ

17 жовтня 2022, 09:42

14 жовтня 2022 року в Києві відбулася презентація та обговорення результатів досліджень щодо висвітлення судових справ, пов’язаних з війною РФ проти України, проведених ГО "Вектор прав людини" у співпраці з Радою суддів України, Пересслужбою Ради суддів України та у партнерстві з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

До обговорення були запрошені судді, працівники апарату судів, правники, журналісти, представники міжнародних та громадських організацій, які зацікавлені в об'єктивному та відкритому висвітлені справ, що пов'язані з воєнними злочинами, які здійснюються солдатами армії-агресорки в Україні.

Звертаючись до учасників заходу, Голова Ради суддів України Богдан Моніч подякував громадській організації "Вектор прав людини" і її директорці Валерії Рибак за те, що їхня команда була першою, хто відгукнувся на ініціативу Ради суддів України максимально відкрито, доступно, прозоро висвітлювати судові процеси, які Рада визначила як "справи з маркером війна" з тим, щоб суспільство якомога більше дізналося про воєнні злочини, що здійснюють в Україні солдати російської федерації.

"Ми мали розуміти наскільки важливими й цікавими будуть такі процеси і для громадян України, і для самих суддів, і для наших міжнародних партнерів і, що головне, для світової спільноти, котра, як і ми, була шокована самим актом агресії російської федерації проти України, не кажучи про ті звірства і тортури, яким піддавалися цивільні громадяни на окупованих територіях" – наголосив Богдан Моніч.

З його слів, дослідження-опитування "Чи важливе публічне висвітлення судових процесів, пов'язаних з війною в Україні", яке провела громадська організація "Вектор прав людини" для Ради суддів України, свідчить про надзвичайно високий градус зацікавленості у висвітлені таких справ.

"Що важливо, таку зацікавленість висловили самі судді та працівники апарату судів, які, мабуть, на собі відчули всі жахи війни в контексті вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності і злочинів, пов'язаних з руйнацією інфраструктурних об'єктів", - сказав Голова Ради суддів України.

Він також зазначив, що звіт "Комунікація судовою владою справ, пов’язаних з війною: 10 питань-відповідей" був схвалений рішенням Ради суддів України № 33 від 06 жовтня 2022 року, а напрацьовані за його результатами рекомендації мають стати інструментарієм на додаток до наявних у розпорядженні прессекретарів та суддів-спікерів засобів.

Сам звіт, методологію, за якою він проводився, рекомендації та висновки представили учасникам директорка ГО "Вектор прав людини" Валерія Рибак та Назарій Боярський, правозахисник, член правління ГО "Вектор прав людини".

Спеціальними гостями заходу були Ольга Решетилова співзасновниця та координаторка української неурядової організації Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) та Віталія Лебідь, адвокатка Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Від Ради суддів України участь в обговоренні взяли Олександр Сасевич – голова Комітету з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями та Віталій Кальник – голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів.

Зі звітом "Комунікація судовою владою справ, пов'язаних з війною: 10 питань-відповідей" можна ознайомитись тут.

 

Джерело: https://court.gov.ua/press/news/1333674/