flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РСУ: COVID-19 не має заважати роботі ЗМІ в судах

11 листопада 2020, 08:23

Навіть у період карантину забезпечення дотримання принципу гласності судового процесу залишається актуальним. Такий висновок зробила РСУ у рішенні №63.

 

Рада суддів України

Рішення

30 жовтня 2020 року                      м.Київ                                               №63

Щодо дотримання прав учасників судових проваджень та представників ЗМІ в умовах карантину

Зміни, які відбуваються в системі правосуддя, покликані відновити суспільну довіру до судової влади, утвердити авторитет правосуддя, гарантувати

незалежність, доброчесність і високий професіоналізм суддів. Для досягнення цих цілей надзвичайно важливим є комунікативний напрям.

Рада суддів визначила налагодження комунікації, як пріоритетний напрямок роботи ще у 2015 році і рішенням від 12.03.2015 №14 схвалила рекомендації міжнародної конференції «Зміцнення довіри до судової гілки влади через покращення комунікації», яким рекомендувала налагодити ефективну роботу із засобами масової інформації та належну координацію діяльності з прес-секретарями судів і запровадила інститут судді-спікера в судах.

Разом з тим, реагуючи на всесвітню ситуацію з поширенням пандемії коронавірусу COVID-19 та враховуючи той факт, що суди не припиняють здійснювати правосуддя навіть за умов карантину, РСУ задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних

інфекційних хвороб, 17.03.2020 рішенням №19 затвердила Рекомендації щодо встановлення особливого режиму роботи судів України, якими тимчасово було припинено всі заходи, не пов’язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо), проведення особистого прийому громадян керівництвом суду та обмежено допуск на судові засідання осіб, які не є їх учасниками.

Разом з тим до прес-служби органів суддівського самоврядування надходить інформація, що окремі суди з посиланням на вищезгадані рекомендації РСУ взагалі припинили допуск представників ЗМІ до залів судових засідань.

РСУ звертає увагу на те, що тимчасове обмеження доступу до судових засідань осіб, які не є учасниками судових процесів, обґрунтовано перш за все, необхідністю гарантувати безпеку та здоров’я громадян під час пандемії. Однак належна,

оперативна, визначена законодавством та іншими нормативними актами комунікативна робота зі ЗМІ залишається одним з найважливіших напрямів діяльності судової влади.

З метою врегулювання питання допуску представників ЗМІ на відкриті судові засідання РСУ звертає увагу судів, що навіть у період карантину забезпечення дотримання принципу гласності судового процесу та прав громадян на отримання інформації залишається актуальним.

У даних умовах альтернативою присутності та отримання повного обсягу інформації є забезпечення відеозв’язку із зали судового засідання. Судам необхідно активно використовувати механізм онлайн-трансляцій судових засідань, особливо у справах, які викликають широкий суспільний резонанс.

Крім того, окремі суди взагалі припинили проведення судових засідань у режимі відеоконференцій «у зв’язку із стрімким поширенням інфекційного захворювання COVID-19 та з метою посилення безпеки

працівників та відвідувачів суду» на підставі ухвал судів та дорученням інших установ.

Наразі повністю припинили проведення відеоконференцій більше ніж 40 судів, і ця кількість щоденно зростає.

Така практика не відповідає раніше даним рекомендаціям Ради суддів України про роботу судів в умовах карантину, суперечить ст.55 Конституції України та неодноразово висловленим позиціям Ради суддів України про те, що суддівська спільнота в Україні є соціально відповідальною, а органи судової влади продовжують здійснювати розгляд справ, у тому числі й тих, що пов’язані з порушеннями правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм.

Відмова проводити судові засідання в режимі відеоконференції на підставі ухвал судів взагалі може свідчити про відмову виконувати судові рішення.

Більше того, подібні дії не лише порушують право учасників справ на справедливий суд, а й змушують їх прибувати у судові засідання на більш віддалені відстані та наражати на небезпеку себе та інших громадян. В окремих випадках такі дії призводять до необґрунтованого відкладення справ, повторного направлення судових викликів та повідомлень у мовах відсутності відповідних коштів.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Ради суддів Б.Моніча щодо ситуації, яка склалася з дотриманням прав учасників судових проваджень та з допуском представників ЗМІ на відкриті судові засідання в умовах карантинних обмежень в Україні, з метою врегулювання питання отримання представниками ЗМІ інформації щодо перебігу відкритих судових засідань, що розглядаються в суді, а також реалізації принципів доступності та неупередженості здійснення правосуддя та принципу гласності судового процесу, відповідно до ст.133 «Про судоустрій і статус суддів», положення про Раду суддів, затвердженого позачерговим Х з’їздом

суддів України 16.09.2010 (із подальшими змінами), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

  1. Інформацію голови РСУ Б.Моніча щодо ситуації, яка склалася з припиненням окремими судами судових засідань у режимі відеоконференції та допуском представників ЗМІ на відкриті судові засідання в умовах поширення в Україні коронавірусу, узяти до відома.
  2. З метою забезпечення прав учасників судових проваджень на розгляд їх справ справедливим та неупередженим судом в розумний строк звернути увагу судів та суддів України, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. Обмеження цього права може бути зумовлене виключно відсутністю технічної можливості, а в умовах поширення в Україні коронавірусу така форма участі має розглядатись як основна. При цьому доступ в судові засідання здійснюється з дотриманням всіх карантинних заходів та санітарних

норм у зв’язку з епідемією COVID-19, а саме: використанням засобів індивідуального захисту (рукавички, медична маска) та дотриманням соціально-безпечної дистанції.

  1. З метою врегулювання питання допуску представників ЗМІ на відкриті судові засідання звернути увагу судів та суддів на те, що доступ представників засобів масової інформації в судові засідання здійснюється з дотриманням усіх карантинних заходів та санітарних норм у зв’язку з епідемією COVID-19, а саме: використанням засобів індивідуального захисту (рукавички, медична маска) та дотриманням соціально-безпечної дистанції.
  2. Рекомендувати судам та суддям організовувати онлайн-трансляції засідань резонансних справ задля забезпечення реалізації принципів доступності та неупередженості здійснення правосуддя та принципу гласності судового процесу.
  3. Прес-службам судів з метою дотримання принципу гласності судового процесу своєчасно та детально анонсувати і висвітлювати перебіг судових засідань у резонансних справах на веб-сторінках судів, у соціальних мережах та забезпечувати онлайн трансляцію судових процесів.
  4. Прес-службам судів підтримувати зворотний зв’язок із ЗМІ з метою надання додаткової, важливої інформації, роз’яснень та уточнень.
  5. Копію рішення надіслати у всі суди України.

Голова                                        Б.Моніч

Джерело: https://zib.com.ua/ua/145458-rsu_covid-19_ne_mae_zavazhati_roboti_zmi_v_sudah.html