flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась онлайн-конференція: "Вдосконалення роботи судів через впровадження модельних рішень у сфері судової безпеки"

11 травня 2021, 15:54

7 травня 2021 року, відбулась онлайн-конференція на тему: "Вдосконалення роботи судів через впровадження модельних рішень у сфері судової безпеки".

Конференція організована Проєктом ЄС "Право-Justice" у межах нової фази Ініціативи Модельні суди.

Вітаючи учасників заходу, т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков зазначив, що в Україні вже два роки питаннями забезпечення безпеки судових установ та учасників судових процесів опікується Служба судової охорони. За цей час під охорону Служби перейшло понад 500 органів та установ судової влади, співробітники Служби забезпечили особисту безпеку 20 суддів, на адресу яких лунали погрози.

«З питання безпеки при вході в приміщення суду формується уявлення про суд та його діяльність», — відзначив Олексій Сальніков. Він зауважив, що безпека суду (суддів, членів їх сімей, працівників апарату суду, учасників судового процесу) є основою незалежності судочинства. «Для нас є важливим досвід партнерів із організації простору суду, поліпшення доступності до судів, коригування безпекових потреб – саме ці питання надалі Проєкт впроваджуватиме в модельних судах», — наголосив т. в. о. Голови ДСА України.

В свою чергу Голова Служби судової охорони Валерій Бондар зазначив, що Служба не зупиняється на досягнутому і планує до кінця поточного року взяти під свою охорону всі установи системи правосуддя держави. «Ми виконаємо поставлене нам Вищою радою правосуддя завдання щодо взяття ста відсотків судових установ під охорону. Адже без належного рівня безпеки незалежність судової влади неможлива», – наголосив Валерій Бондар.

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС «Право-Justice» Анна Адамська–Галлант подякувала усім зацікавленим сторонам за можливість реалізації Ініціативи «Модельні суди», увагу судів до безпекових питань, що реалізуються у межах Ініціативи, бажання змін та їх впровадження у Модельних судах.

Під час конференції учасники обговорили основні напрями впровадження модельних рішень у сфері судової безпеки, питання особистої безпеки суддів та працівників апарату, а саме: організаційні та психологічні аспекти, досвід судів у реалізації модельних рішень, пов’язаних із безпекою, систему повідомлення про інциденти.

Учасникам заходу презентовано посібник «Особиста безпека суддів та працівників апарату», що містить інформацію про управління ризиками, організаційні обов’язки, питання особистої безпеки, а також представлено Концепцію запровадження системи повідомлення про випадки порушення безпеки у судах.

Участь в онлайн-конференції взяли майже 180 учасників з понад 70 судових установ України.

 

Джерело:

Державна судова адміністрація України

Служба судової охорони