flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Богдан Моніч: пріоритетний варіант оптимізації судів – створення узагальнюючих судів зі збереженням їх філій

31 травня 2021, 16:40

Оптимізація судів відбудеться, але масового закриття судів і звільнення апарату можна уникнути.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч розповів "Судово-юридичній газеті" про те, як просувається процес створення нової карти судів України, відомий також як "оптимізація судів". "Нині пріоритетним є варіант оптимізації із загальним скороченням кількості судів і збереженням базових районних судів в конкретних районах. При цьому суди, які мають бути ліквідовані, не припинять здійснення правосуддя як такі. Замість самостійних судів вони стануть філіями більше великих судів", - розповів глава РСУ. Він відмітив, що такий варіант дозволить уникнути звільнення значної частини співробітників апаратів судів.

"Оскільки ліквідовані суди продовжать свою діяльність як філії більші за великих судів, то судді і апарат судів, за деякими виключеннями, продовжать працювати в тих же будівлях, що і раніше. Значного скорочення апарату судів в такому варіанті вдасться уникнути", - відмітив Богдан Моніч.

В той же час, глава РСУ відмітив, що робота суддів при реалізації вказаного варіанту зазнає змін. "Може вийти так, що хоча б раз на тиждень, суддям з філій доведеться їздити до "головного" суду для того, щоб брати участь в колегіальному розгляді справ", - розповів Б. Моніч. Також, глава РСУ нагадав, що оптимізація судів - справа практично неминуча, оскільки в попередніх роках в навантаженні на суддів в різних областях і судах утворилися значні диспропорції.

"Є суди, переобтяжені справами, в яких до того ж бракує суддів. А є суди, де через ті або інші географічні, демографічні, соціальні і інші обставини, судді розглядають невелику кількість справ. Оптимізація судів в перспективі дозволить вирівняти навантаження на суддів і прискорити розгляд справ", - повідомив "Судово-юридичну газету" глава РСУ.

Також Богдан Моніч відмітив, що "кущовий" варіант оптимізації судів представляється більше відповідним для сучасних реалій, оскільки дозволяє використати вже наявну у розпорядженні судів матеріально-технічну базу, без пошуку нових будівель і приміщень для єдиних судів.

Відмітимо, що процес оптимізації припускає скорочення приблизно удвічі кількості районних, міських і міжрайонних судів. Як це виглядатиме на практиці, можна побачити на прикладі Одеси і Одеської області, де замість 33 місцевих судів має залишитися лише 14 судів.

За словами Богдана Моніча, після завершення процесу оптимізації, навантаження на суддів вирівняється і буде знаходитися в межах 600-650 справ на кожного суддю місцевого загального суду в рік.

Джерело: https://sud.ua/ru/news/publication/202908-bogdan-monich-prioritetnyy-variant-optimizatsii-sudov-sozdanie-ukrupnennykh-sudov-s-sokhraneniem-ikh-filialov