flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 27 - 31 березня 2023 року

04 квітня 2023, 15:32

ВРП звільнила шістьох суддів за загальними обставинами

28 березня 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Биліну Тетяну Іванівну – з посади судді Донецького апеляційного суду;
  • Мазку Наталію Броніславівну – з посади судді Макарівського районного суду Київської області.
  • Шкамерду Катерину Сергіївну з посади судді Голованівського районного суду Кіровоградської області звільнено у зв’язку з поданням заяви за власним бажанням.

30 березня 2023 року ВРП ухвалила рішення звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Линника Валерія Яковича – з посади судді Ірпінського міського суду Київської області;
  • Льон Оксану Миколаївну – з посади судді Канівського міськрайонного суду Черкаської області;
  • Сливку Любомиру Михайлівну – з посади судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

Вища рада правосуддя затвердила Методику відбору кандидатів на посаду члена ВККСУ

28 березня 2023 року ВРП затвердила Методику проведення співбесіди, відбору та призначення кандидатів на посаду члена ВККС України. Методика визначає організаційні засади, принципи, критерії та процедуру проведення ВРП співбесіди, відбору та призначення кандидатів на посаду члена ВККС України.

ВРП застосовує принцип позитивного відбору. Відбір та призначення на посаду члена ВККС України буде проведено за критеріями доброчесності, професійної компетентності та політичної нейтральності.

Виконання обов’язків голови Служби судової охорони тимчасово покладено на Віктора Мороза

ВРП вирішила покласти з 30 березня 2023 року, тимчасово, до призначення голови Служби судової охорони у встановленому порядку, але не довше ніж до 30 липня 2023 року, виконання обов’язків голови Служби судової охорони на начальника Територіального управління Служби судової охорони у Рівненській області, полковника Служби судової охорони Мороза Віктора Анатолійовича.

Презентовано Проєкт РЄ «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду»

У ВРП відбулася презентація нового Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду». Проєкт спрямований на сприяння подальшому реформуванню судової влади в Україні та зменшення впливу війни на діяльність органів системи правосуддя, що включає повоєнне відновлення, вдосконалення національної моделі органів суддівського самоврядування, підтримку діяльності ВРП. Реалізує Проєкт департамент з питань імплементації прав людини, стандартів правосуддя та правової співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.

Голова ВРП Григорій Усик  зазначив, що прийняття Радою Європи нового плану дій для України свідчить про безперервну підтримку і непохитну рішучість, яку проявляє Рада Європи з перших днів російської агресії в Україні. За його словами, продовження співпраці в рамках нового Проєкту РЄ відкриває нові можливості для судової влади України в контексті наближення гарантій захисту основоположних прав і свобод людини до європейських стандартів.

ВРП погодила перерозподіл видатків між судами, ДСА України та її територіальними управліннями

ВРП прийняла відповідне рішення з метою рівномірного перерозподілу видатків фонду суддівських винагород між судами та територіальними управліннями ДСА України (щодо місцевих загальних судів) та забезпечення виплати суддям, які фактично працюють, суддівської винагороди в порядку й розмірах, що визначені Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Розпочалася процедура відрядження судді до Устинівського районного суду Кіровоградської області

Відповідно до рішення від 28 березня 2023 року № 267/0/15-23 ВРП оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме – до Устинівського районного суду Кіровоградської області – 1 судді.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаного суду, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до ВРП необхідні документи. Перелік необхідних документів тут.

Продовжено строк надання суддями згоди на відрядження до двох судів

ВРП рішеннями від 28 березня 2023 року № 266/0/15-23 та від 30 березня 2023 року № 284/0/15-23 продовжила строк надання суддями згоди на відрядження одного судді до Арцизького районного суду Одеської області до 7 квітня 2023 року та чотирьох суддів до Рівненського окружного адміністративного суду до 14 квітня 2023 року.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаних судів, повинні подати до ВРП необхідні документи.

ВРП: авторитет судової влади залежить від кожного судді

В інформаційному просторі з’явилося повідомлення про викриття СБУ спільно з НАЗК за процесуального керівництва САП судді Київського районного суду міста Одеси на отриманні неправомірної вигоди.

Корупційні прояви у системі правосуддя є неприпустимими, оскільки такі протиправні дії є однією з основних загроз національній безпеці, вони шкодять інтересам суспільства і держави. ВРП звертає увагу на потребу створення атмосфери нетерпимості до корупції у суддівському середовищі.

У разі надходження до ВРП відповідних подань щодо суддів вони будуть  розглянуті відповідно до визначеної законом процедури прозоро, об’єктивно та неупереджено.

ВРП вчергове відтермінувала початок відновлення роботи судів Херсонської області

Через безпекові загрози, які продовжують існувати в Херсонській області, ВРП ухвалила рішення відтермінувати до 1 травня 2023 року початок відновлення роботи Херсонського апеляційного суду, Білозерського, Великоолександрівського та Нововоронцовського районних судів.

Одеський апеляційний суд, Київський, Малиновський, Приморський, Суворовський районні суди міста Одеси, Біляївський, Комінтернівський районні суди Одеської області, Теплодарський міський суд Одеської області продовжать розгляд переданих справ до 30 квітня 2023 року включно.

Відновлено роботу Снігурівського та Березнегуватського районних судів Миколаївської області

ВРП вирішила відновити роботу Снігурівського районного суду Миколаївської області – з 1 квітня 2023 року та Березнегуватського районного суду Миколаївської області – з 3 квітня 2023 року.

ДСА України має вжити невідкладних заходів щодо дострокового закінчення відрядження суддів Снігурівського та Березнегуватського районних судів Миколаївської області у зв’язку з відновленням роботи цих судів.

Про захист соціальних гарантій суддів, які воюють, говорили на засіданні робочої групи з питань фінансування

Член ВРП Віталій Саліхов під час засідання робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики , порушив проблемні питання щодо виплати суддівської винагороди та зарахування суддівського стажу суддям, які увільнені від виконання обов’язків з відправлення правосуддя у зв’язку із призовом на військову службу.

Віталій Саліхов зазначив, що невиплата суддівської винагороди суддям, які боронять Україну, може призвести до подальшої невизначеності у питаннях обрахунку суддівського стажу при виході судді у відставку, зарахування страхового стажу. Адже відсутність відрахувань до Пенсійного фонду із суддівської винагороди під час перебування суддів на війні може поставити під сумнів наявність саме суддівського стажу у зазначений період часу. Наразі діє Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», однак його норми є загальними і гарантії їх застосування стосовно суддів не є безсумнівними. Доцільно щодо суддів встановити більш чітке визначення.

На переконання Віталія Саліхова, врегулювати ці спірні питання мав би законодавець шляхом внесення змін до профільного Закону України «Про судоустрій і статус суддів», для того щоб не вирішувати відповідні спори в судовому порядку після повернення мобілізованих суддів з фронту.

ВРП відреагувала на повідомлення суддів Південно-західного апеляційного господарського суду про тиск із боку посадової особи

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, який полягає у втручанні в діяльність суддів ПЗАГС щодо здійснення правосуддя, вчиненому особою з використанням свого службового становища.

ВРП звертає увагу, що існує чітка межа між свободою вираження думок і законною критикою, з одного боку, та неповагою й неправомірним тиском на судову владу – з іншого. Публічні особи, в тому числі громадські діячі, повинні утримуватися від заяв та дій, що можуть підірвати незалежність судової влади та авторитет правосуддя, а суддя повинен виконувати свої професійні обов’язки незалежно, спираючись виключно на факти, встановлені на підставі власної оцінки доказів, розуміння закону, верховенства права, що є гарантією справедливого розгляду справи в суді, незважаючи на будь-які зовнішні впливи, стимули, загрози, втручання або публічну критику.

 

Джерело: https://court.gov.ua/press/news/1404432/