flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вебінар Благодійного фонду «Право на захист» - Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система

27 червня 2023, 10:22

Повномасштабна збройна агресія Російської Федераціі не лише завдає шкоди життю i здоров’ю населенню України, але й призводить до зростання кількості внутрішньо переміщених осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах i катастрофічного збільшення кількості вразливих верств населення.

У квітні 2023 року Фонд презентував дослідження на тему: «Право власності на об’єкти нерухомого майна: загрози та гарантії в умовах воєнного стану» в якому, окрім цього, наголошувалось на тому, що війна спричинила додаткові навантаження та труднощі як для населення, так i для усього державного апарату, а відсутність цілісної, автоматизованої, інтегрованої системи реєстрації прав на нерухоме майно, з чіткими правилами врегулювання випадків із недостатніми правовстановлюючими документами i визначенням порядку позасудового ïx вирішення, стане головною проблемою встановлення фактів порушення права власності та збільшить навантаження на судову систему.

Одним із ключових завдань для держави та неурядових громадських організацій е підвищення рівня правової свідомості громадян i ïx обізнаності про нові можливості та вміння користуватися сучасними сервісами. В цьому контексті дуже важлива комунікація та об'єднання зусиль для напрацювання комплексних та сталих рішень у сфері захисту майнових прав.

Діяльність Фонду спрямована, у тому числі, на оцінку ефективності державних заходів та існуючих правових механізмів у сфері цифрової трансформації, розробку рекомендацій щодо вдосконалення доступу до державних послуг для населення, постраждалого внаслідок конфлікту шляхом поглиблення цифрової компетентності; покращення якості та покриття публічних електронних послуг; автоматизацію всіх процесів, пов’язаних з наданням будь-яких видів державних послуг; спрощення процесів отримання соціальних виплат та послуг через цифровізацію.

Для досягнення зазначених цілей Фонд разом із Українською Гельсінською спілкою з прав людини (далі - УГСПЛ) об'єднали зусилля у рамках проєкту «Цифровізація державних послуг: сприяння доступу для постраждалих від конфлікту громад та вразливих груп в Україні», що реалізується за підтримки Європейського Союзу.

Варто зауважити, що Фонд всебічно підтримує розпочатий державою у 2019 році курс на оцифрування всіх публічних послуг, що сприяє побудові якісно нових відносин між громадянами i владними інституціями. Та крім цифровізації державних послуг, важливим фактором с i рівень обізнаності громадян про нові можливості та вміння користуватися сучасними сервісами. Тому Фонд i УГСПЛ розпочали серію вебінарів, направлених на підвищення обізнаності громадян щодо публічних цифрових послуг, які наразі існують в Україні.

 

Джерело: https://dsa.court.gov.ua/dsa/pres-centr/news/1442025/