flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий Кримінальний процесуальний кодекс України набирає чинності з 20 листопада 2012 року

01 листопада 2012, 16:38

 Новий Кримінальний процесуальний кодекс України набирає чинності в 00 годин 20 листопада поточного року таку позицію висловила Рада суддів України у відповідь на звернення Радника Президента України - керівника Головного управління з питань судоустрою, керівника робочої групи з питань реформування прокуратури та адвокатури Андрія Портнова про дату набуття чинності Кримінального процесуального кодексу України.

Зокрема, у зверненні Андрія Портнова наголошується, що зараз існує дві дати набрання чинності Кримінального процесуального кодексу України - 19 та 20 листопада поточного року.
Як зазначає автор звернення, відповідно до пункту 1 розділу Х «Прикінцевих положень» Кодекс набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування. Кодекс було надруковано 19 травня поточного року. Час, згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 7 липня 1998 року № 11-рп/98, терміни підписання та офіційного оприлюднення Президентом України законів України починаються з наступного дня після їх отримання Президентом України, тобто в розрахунку цього терміну не враховується день отримання закону. Також за загальними правилами обчислення терміну, які закріплені в положеннях Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших актах, перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок. При цьому термін, визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього дня місяця цього строку.
Отже, початок закінчення шестимісячного строку починається наступного дня після його опублікування, тобто в 00 годин 20 травня поточного року. Закінчення цього строку припадає на момент настання відповідного числа останнього (шостого) місяця строку - 20 листопада поточного року.